Tapasztalatcsere 2024

Fecsketábor felhívás

Közös tanulás, tapasztalatcsere, fecskefilozófia és sárdobálás.

Alapítványunk célja, hogy a vidéken fellelhető népi építészeti örökségünk védelmét és állagmegóvását közösségi erővel végezze.

Negyedik éve rendezünk kisebb nagyobb eseményeket a vályog téma körül, épített népi örökségünk védelméért, és a környezet/emberbarát jövőért. Az eddigi tapasztalatok és érdeklődéshez igazítva a programot idén pályázati keretek között lehet jelentkezni, ha szeretnétek hogy nálatok is legyen fecsketábor.

A célunk, hogy olyan helyekre csatornázzunk be tapasztalni vágyó motivált fecskéket, ahol egy szép fészek van szétesőben, s alkalmas ilyenmód közös tudásmegosztásra és tapasztalatcserére.  Tehát ha van egy vályogházad, vagy vályogos elképzelésed amiről azt gondolod, egy megfelelő terep lehet egy  3-7 napos képzésre, s vállalod, hogy mindent elkövetsz a jövőben hogy te magad is segítsd a következő generáció vályogos fecskéinek lokális szintű szakmai és lélektani támogatását, úgy ne habozz, JELENTKEZZ  elektronikus levélben: fiatalokamagyarvidekert@gmail. Com email címen

A jelentkezés tartalmazza:

Ki, miért, hol szeretné, hogy fecsketábort szervezzünk nála, valamint pár fényképet. A motivációd egyértelműen derüljön ki, és technikai értelemben is jó ha összefoglalod, hogy mi lenne a részedről ideális levezetése egy építőtábornak. Röviden, tömören, karakterszám megkötés nélkül.

Előnyben részesítjük:

Minél régebbi épület, mi annál boldogabbak lennénk ha segíthetnénk rajta. A helyi és lokális értékek mentése kiemelt célunk, példaértékűen, és a kor eredeti technikai megoldásaira építkezve.

A vályog multjának ápolása mellett a jövője is oly fontos, ezért nyitottak vagyunk kortárs sárkonstrukciókra is, ha azon szemléletes a környezetbarát és helyi anyaghasználat. 

Határidő:

Sajnos van jelentkezési határidő, ami február 20 magánszemélyeknek,
március 30 pedig civil szervezeteknek és önkormányzatoknak.

Vállalnod kell:

Van sarad, szalmád, töreked, vízen, és tiszta megközelíthető felületeid. 

Vannak barátaid és nekik is barátaik, akiket érdekelhet (személyes vonzerő, a te promociós erőfeszítéseid) A tábor résztvevőinek szállásolását, közös főzési lehetőséget, és a táborszervezésben is részt kell vállalj. Tisztálkodási lehetőséget, sátorhelyet. A szállásolás a helyi adottságoktól függ, de erősen nomád. Anyagi értelemben is kell áldozatot vállalni, ami egy helyszínre vetítve utazás/szállítás/szakmai vezetés- tényezőkből fog állni. 

Mi biztosítjuk:

Eszközök, technikai segítség, szakrajzok, és tervet.  Munkavédelmi oktatás, és szükség esetén felszerelés. A tábor promocióját, jelentkezők koordinálását és kommunikációját. A tábor ideje alatt szakmai vezetést és koordinációt, levezetést, táborszervezést. 

Szakmai és munkavédelmi edukációt

Jelentkezésed a fenti paraméterek alapján mailban, képekkel a fiatalokamagyarvidekert@gmail.com címen teheted meg.

_DSC4883

Tapasztalatcsere 2024” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Rózsa András Válasz a bejegyzésre

  Szia Dani!

  Sajnos csak most vettem észre a fenti leírást, ám gondoltam, abból baj csak nem lehet, ha írok pár sort a tervekről. Tavaly voltam egy táborban Cereden, ami egyrészt nagyon szuper volt, másrészt pedig annak okán, hogy Terényben van egy vályog házunk, külön értékes volt, hiszen látom már azóta, hogy milyen „szakértelemmel” újították fel a házat kb 15 éve. A ház eredetileg Szentgyörgyi Albert dajkájáé volt, az eredeti képet tanulsága szerint egyetlen hely sem tartotta meg funkcióját, ám szeretnénk újra olyan állapotba hozni legalább a külső falak egy részét, amely ehhez a házhoz és egyébként a vályog házakhoz illendő lenne.

  A ház egy felső és egy alsó részből áll, összeépítve, de a lenti részek (amely korábban ha jól tudom ól volt) véleményem szerint meglehetősen gyenge lábakon állnak, tudván azt, hogy például a fürdő falai (ami annak idején itt került kialakításra) teljesen csempézettek, a hátsó rész pedig egy időben vizesedett, most talán már valamivel jobb, de még mindig igen vegyes a fal állapota.

  Konkrét terveink nincsenek, azaz annyit talán tudunk, hogy nem lehet ezt egy menetben megcsinálni, mi valójában szeretnénk tovább tanulni a felújítás folyamatát illetve kiegészíteni annyival, hogy talán 1-2 ablakot is cserélnénk, amennyiben az indokolt, de sajnos ehhez már nem értünk.

  Nem tudom ennyi elegendő-e kezdésnek, remélem beleférhet a program elképzeléseibe.

  Köszönöm!
  Andrá

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük